En person som bröstsimmar

Vätska i örat och bakom trumhinnan – så blir du av med den

11 januari 2023

Tillbaka till nyhetsöversikten

Ibland samlas det vätska i örat. Det kan bero på att du fått in vatten efter ett bad eller en dusch.

Person som simmar bröstsim

Eller så kan det ha samlats vätska bakom trumhinnan till följd av en öroninfektion. Att gå med vätska i örat för länge är aldrig bra, varken framför eller bakom trumhinnan. I den här artikeln får du läsa mer om vad som kan ligga bakom vätska i örat och hur du blir av med den.

Rinner det ur öronen ska du alltid söka läkarvård. Det samma gäller om du har ont i öronen under en längre tid.

Vätska bakom trumhinnan vid öroninflammation

Öroninflammation är vanligast bland barn, men även vuxna kan drabbas. Ofta kommer öroninflammationen i samband med en förkylning och den brukar för det mesta gå över av sig själv. Just vätska bakom trumhinnan är ett av flera symtom som en läkare letar efter när de undersöker en potentiell öroninflammation.

Då ska du söka vård

Som nämns ovan går en öroninflammation ofta över av sig själv. Rinner det vätska ur örat ska du däremot söka vård. Detsamma gäller om du:

  1. Har ont i örat i mer än ett dygn.
  2. Har ont i örat och feber.
  3. Har ont i örat och det rinner vätska ur örat två till tre dygn efter att en läkare har bedömt besvären.
  4. Har besvär som blir värre efter undersökning, oavsett behandling.
  5. Upplever lockkänsla i örat, försämrad hörsel, ringningar eller pip i öronen som inte går över tre månader efter öroninflammationen.

Läs mer om lock och tryck i örat och hur du blir av med det här.

Så kan du lindra öroninflammation

Håll huvudet högt och använd nässpray
Att hålla huvudet högt ger ofta lindring till den som har ont i örat. Då minskar nämligen svullnaden i näsan och öronen. Du kan även minska svullnaden genom att använda nässpray. Förbättra sömnen för dig eller ditt barn vid öroninflammation genom att bädda med några extra kuddar. Barn under ett år kan bäras i bärsele, placeras i knät eller i en babysitter.

Koksaltlösning
Du kan även testa att skölja näsan med koksaltlösning. Det finns färdiggjorda lösningar att köpa på apotek eller så kan du göra en själv. Koksaltlösningen botar inte öroninflammation, men den kan bidra med lindring.

Sekretorisk mediaotit (SOM)

SOM är ett inflammatoriskt tillstånd där det samlas vätska bakom en intakt trumhinna utan smärtor eller några andra akuta symptom. Däremot kan den som lider av SOM uppleva hörselnedsättning och lockkänsla. Hos barn är detta den vanligaste öronsjukdomen, samt den vanligaste orsaken till hörselnedsättning. Sjukdomen förekommer oftast bland barn mellan ett till fem år.

Upplever du att du lider av en hörselnedsättning? Boka tid för en undersökning hos Hör Stockholm redan idag.

Så behandlas SOM

Luftinblåsning
Är barnet mellan fem och sex kan han eller hon på egen hand blåsa upp luft i öronen med Valsalvas manöver (snytning med stängd mun och näsa). Det går även att använda en Otovent Ballong. Detta är en liten ballong som blåses upp med näsan, med stängd mun och andra näsborren tilltäppt. Metoden är användbar och fungerar bäst när vätskan i örat är mer tunnflytande och det redan finns luftbubblor. Däremot saknas vetenskapligt belägg för att metoden leder till hörselförbättring.

Rörbehandling
Vid en rörbehandling sätts ett rör av plast eller metall in genom trumhinnan. I Sverige sätts rör in på omkring 10 000 barn varje år till följd av vätska bakom trumhinnan. Behandlingen ger omedelbar hörselförbättring och långvarig luftning av mellanörat. Röret brukar fungera i 8-18 månader beroende på rörtyp.

Simmaröra

Simmaröra är en hörselgångsinflammation som kan uppstå när det samlas vatten eller är fuktigt i örat. Diagnosen är vanlig bland simmare som är mycket under vatten, men också bland dem som befinner sig i ett fuktigt klimat. Symtom som uppstår är att hörselgången kliar, är kladdig, öm eller svullen. När du får vatten i örat som vuxen vet du förmodligen att så är fallet och kan därför göra något åt det. Var däremot uppmärksam på om ditt barn verkar ha fått vatten i örat, då det inte är bra att gå med det för länge.

Upplever du att du lider av simmaröra är det viktigt att du undviker att få in vatten i örat under ett par månader. Du kan även skydda örat med fetvadd eller öronproppar när du duschar. När ovan nämnda symptom uppstår är hörselgången känslig och det kan växa svamp och bakterier om det exempelvis samlas poolvatten i örat.

Har du fått vatten i hörselgången? Här är våra bästa tips på hur du kan få ut vatten ur örat

1. Ligg på sidan

Det kan faktiskt vara så enkelt som att lägga sig på sidan och låta vattnet rinna ut ur örat. Du måste såklart lägga dig på samma sida som det drabbade örat. Placera en handduk över soffkudden och slappna av i soffan en stund – kanske kommer det göra jobbet.

2. Dra i örsnibben

Har du legat på sidan ett tag utan att få ut vattnet ur örat kan du testa att dra lite i örsnibben och pressa den upp mot örat. Kanske kan det här göra susen. Gör det ont i örat när du drar i örsnibben kan detta vara ett tecken på infektion. Då är det dags att bli undersök av en öronläkare.

3. Gäspa

Ibland kan du behöva nå längre in i örat för att få ut vattnet. Genom att gäspa rör du på den inre delen av hörselgången. Luta huvudet åt samma håll som örat med vattnet och gäspa samtidigt som du flyttar runt på käken.

4. Värm hörselgången

Har du fortfarande vatten i örat kan du testa värme. När hörselgången blir varm slappnar den av och släpper då taget om vattnet. Genom att ligga med öran ner mot en handduk som du doppat i varmt vatten kan du värma upp hörselgången. Ligg så en stund. Om vattnet inte åker ut kan du återigen testa att gäspa och dra lite i örsnibben.

5. Antiseptiska örondroppar

Köp antiseptiska örondroppar som du droppar in i hörselgången. Luta sedan huvudet åt sidan och låt vattnet i örat komma ut med dropparna.

På uppdrag av Region Stockholm

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.